Bild - recept

Nötköttsrätter

Helstekt entrecôte

8 portioner

 

Ingredienser:

1½ kg entrecôte

4 vitlöksklyftor

1 msk rosépepparkorn

1 tsk svartpepparkorn

1 tsk timjan

1 tsk rosmarin

2 tsk salt

3 dl köttbuljong (fond + vatten)

1 dl vitt vin

3 msk maizenaredning (för mörka såser)

 

Gör så här:

Putsa av köttet. Skala och lägg vitlöksklyftorna i en mortel. Tillsätt pepparkorn, timjan och rosmarin. Stör till en smet. Bred smeten på och runt om köttet. Stick i en köttermometer i köttet, se till att spetsen kommer på det tjockaste stället.

Lägg köttet i en ugnssäker form. Stek köttet i 125ºc tills termometern visar 62ºc för rosa kött eller 65ºc för lite mer genomstekt kött. Strö saltet på köttet och linda in i aluminiumfolie. Låt det stå i ca 15 min innan det skärs i ca 1 cm tjocka skivor.

Vispa ur formen med buljongen och häll i en kastrull. Tillsätt vinet och låt koka upp. Smaka ev av med salt och peppar. Vispa i maizenaredningen och låt koka i ca 1 min.

Servera såsen till köttet. Chilipolenta och sallad kompletterar.

 

Kalvfilé i marsalasås

4 portioner

 

Ingredienser:

500g kalvfilé

½ dl vetemjöl

1 msk margarin (gärna flytande)

½ paket bacon i skivor (à 140g)

1½ dl vatten

1-1½ msk kalvfond

1 dl marsalavin

 

Gör så här:

Skär köttet i skivor så att det blir 2 per person. Vänd skivorna i vetemjöl. Låt margarinet bli ljusbrunt i en stekpanna. Stek i omgångar så att inte temperaturen sjunker för mycket i pannan. Stek köttet 2-3 min per sida. Salta och peppra. Lägg över köttet i en gryta.

Stek baconet i stekpannan och lägg över det i grytan.

Vispa ur stekpannan med vattnet. Tillsätt sky, kalvfond och marsalavin till grytan. Låt allt koka ihop någon minut. Koka inte för länge - köttet får gärna vara lite rosa. Pröva dig fram med mängden kalvfond. Smaka av om det behövs mer salt.

 

 

Röda bär

 

© PL Handel AB Uppsala 018-15 00 11 info@plhandel.se